Romedea Logo

Dependența de droguri ilegale sau „aproape” legale

03 Jun 13

O analiză preliminară a problemelor legate de uzul şi abuzul de substanţe şi de adicţii dovedeşte incidenţa mare a cazurilor de abuz de substanţe, atât în România (în 2007 existau aproximativ 28.000 de consumatori de droguri, marea lor majoritate fiind in Bucuresti, adica 24.000 de persoane. Până în 2008 drogul principal raportat in Romania a fost heroina, urmat de alcool, tutun, canabis, metadona si alte stimulente (cf. raport al Centrului de Monitorizare European pentru droguri si toxicomanie (EMCDDA), iar numărul persoanelor aflate în tratament a crescut de la 1861 (2007) la 1962 (2008). ”Creste numarul consumatorilor de droguri in Romania”, 23 NOIEMBRIE 2007. În plus, consumul de etnobotanice (droguri legale) crește foarte rapid, țara noastră situându-se pe locul IV în Europa (conform raportului Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), publicat de Agenţia UE pentru Droguri, 2010. Acest fenomen este prezent şi în alte ţări din S-E Europei, aceasta devenind o problemă socială persistentă (a se vedea studiul WHO/UNDCP Global Initiative on Primary Prevention of Substance Abuse “Global Initiative”, ”Substance use in Central and Eastern Europe knowledge, attitudes, practices and opportunities for intervention”, 2003). Din păcate majoritatea studiilor realizate iau mai mult în considerare consumul de droguri ilegale (”Studiu privind PREVALENŢA CONSUMULUI DE DROGURI ÎN ROMÂNIA. Studiu în populaţia generală, 2007”, ANA).

Laxitatea legislativă şi creşterea gradului de anomie socială a dus la apariţia unui nou fenomen tradus practic prin înregistrarea unei noi patologii: intoxicaţia voluntară cu produse aşa zis etnobotanice. Termenul este extrem de popular şi este folosit în accepţiunea de droguri legale pe bază de plante dar în acelaşi timp este şi incorect existând o discrepanţă crasă între etimologia cuvântului şi sensul atribuit. Cert este că sub această denumire sunt grupate o serie de combinaţii de plante dar şi de produse de sinteză cu efecte halucinogene care de multe ori scapă de sub interdicţia legii privind consumul de droguri.

Conform studiilor făcute la CIRTITA din Iași (Centrul Integrat Regional de Tratamente Intoxicații Traume și Arsuri ), consumatorul de droguri ușoare se încadra în următorul tipar până la introducerea măsurilor legislative de limitarea consumului acestor substanțe:

După introducerea legii interdicției comercializării s-au produs o serie de modificări a datelor înregistrate:

Se pare că măsurile legislative luate sunt nu numai ineficiente ci agravează fenomenul