SACS – Scala de abordare strategică a coping-ului
Este un instrument care evaluează dimensiunea comportamentală a coping-ului, luând în considerare și aspectele sociale ale strategiilor prin care cineva face față situațiilor stresante. Mai precis, SACS evaluează răspunsurile comportamentale ale persoanelor atunci când se confruntă cu situații sau probleme stresante (cum reacționează oamenii comportamental, în general). Strategiile evaluate se referă, mai degrabă, la tendința generală de a aborda probleme, apelând la un set specific de comportamente. Această tendință este destul de stabilă în timp. Utilizarea unei strategii de coping este suficientă pentru reducerea distresului emoțional.
Un aspect important în cadrul evaluării psihologice ți al psihodiagnosticului este identificarea unor factori de risc și de protecție, asociați cu dezvoltarea și menținerea problemelor emoționale și de comportament.
SACS poate fi administrat în populația normală și clinică, în cazul adulților cu vârste peste 18 ani (completarea acestuia durând aproximativ 7 minute) și include nouă subscale: acțiune asertivă, relaționare socială, căutarea suportului social, acțiune prudentă, acțiune instinctivă, evitare, acțiune indirectă, acțiune antisocială, acțiune agresivă.
Cu acest instrument se pot surprinde informații contextualizate, care, coroborate cu alte informații și date obținute prin interviuri semi-structurate și administrări de teste psihologice pot sprijini luarea unor decizii de prevenție, dezvoltare personală, intervenție comportamentală, cognitivă și emoțională.