Romedea Logo

INVENTARUL DE DEPRESIE BECK – BDI-II

depresieAcest instrument psihologic este unul din cele mai utilizate instrumente psihologice la nivel internațional. Poate sta la baza activităților clinice de tip psihodiagnostic clinic sau monitorizarea evoluției clientului și, mai poate fi utilizat în cercetări de anvergură care investighează depresiile clinice și/subclinice.

A fost creat de către Aaron T. Beck în același timp cu modelul cognitiv al depresiei. Este un instrument de autoevaluare alcătuit din 21 de itemi, construit să măsoare severitatea simptomatologiei depresive  la adulți și adolescenți cu vârsta peste 13 ani.

Itemii sunt constituiți sub formă de afirmații, fiecare item fiind evaluat în patru grade de severitate, de la 0 (absent) la 3 (foarte sever), fiecărui grad corespunzându-i o întrebare iar subiectul este invitat să aleagă acea întrebare a cărui răspuns  i se potriveşte cel mai bine. Aceasta înseamnă că inventarul Beck conţine un total de 84 întrebări. Cele 21 simptome au fost alese din simptomatologia comună a tulburărilor depresive şi din literatura psihiatrică: dispoziţia depresivă, pesimismul, sentimentul eşecului, lipsa de satisfacţie, sentimentele de vinovăţie, sentimentul pedepsei, auto-dezgustul, autoacuzarea, dorinţele auto-punitive,plânsul facil, iritabilitate, tendinţele la retragere socială, nehotărârea, modificarea imaginii de sine, dificultăţi în muncă/scăderea randamentului muncii, tulburări de somn, fatigabilitate, pierderea apetitului, pierderea în greutate, preocupări somatice, pierderea libidoului.