Romedea Logo

Testul cuburilor Kohs

kohsdesign2O probă clasică în screeningul aptitudinilor cognitive nonverbale

 Testul Kohs este una dintre cele mai consacrate metode de screening a abilităților cognitive și totodată una dintre primele metode care abordează această temă, având o vârstă de aproape un secol. Interesant este că, deși oglindește o abordare atât de veche, testul în sine nu s-a devalorizat, ci, dimpotrivă, a fost absorbit ca probă de sine stătătoare în mai multe din bateriile comprehensive de testare a inteligenței. Este probabil cel mai bun screener de abilități cognitive pentru copii și adolescenți existent în istoria psihologiei.

Testul este util în situațiile în care este necesară o evaluare rapidă, orientativă, pentru copii sau adolescenți, deși proba poate fi utilizată și în interacțiunea profesională cu adulții. Testul cuburilor este complet lipsit de încărcătură verbală, itemii putând fi rezolvați și evaluați, iar instrucțiunile putând fi transmise fără nici un recurs la verbalitate ( testul este extrem de util în acele contexte în care verbalitatea clientului ar putea ridica probleme).

Testul conține 17 itemi a căror rezolvare necesită maxim 45 de minute. Este ideal pentru interacțiunea cu copiii. Sarcina este percepută drept joc, ceea ce face mai posibilă decât probabil cu orice alt test, evaluarea in vivo, fără inducerea unui climat de examinare. Setul de cuburi este realizat la standarde înalte de calitate, oferind copilului o experiență plăcută în utilizare.