Romedea Logo

Ce este hipnoza?

03 Jun 13

Hipnoza a primit foarte multe definiții de-a lungul anilor. Chiar și în noul mileniu, experții sunt incapabili să cadă de acord asupra unei definiții exacte. Hipnoza poate fi definită ca ”o stare pasivă, de transă, care se aseamănă somnului normal și în cursul căreia se schimbă percepția și memoria, rezultând o reactivitate sporită la sugestie”. Dar descrierea, precum că ar fi un somn indus artificial mi se pare incorectă, deoarece este vorba de o stare mentală și indusă în mod normal în viața cotidiană, cu mult mai adesea decât este indusă artificial. De fiecare dată când suntem absorbiți de un roman sau de acțiunea unui film, ne aflăm într-o stare hipnotică naturală. Cuvântul ”hipnoză”, inventat de un medic englez din secolul al nouăsprezecelea, derivă din cuvântul grecesc ”hypnos”, care înseamnă somn. Hipnoza nu este nici pe departe o stare de somn. Este o meditație îndrumată iar hipnotizatorul nu este decât ghidul care facilitează procesul hipnotic, care îl călăuzește și-l direcționează pe subiectul aflat în transă. Deoarece sunt numeroase situațiile când intrăm într-o stare meditativă sau de transă când ascultăm muzică, ne uităm la televizor, ascultăm o predică profundă la biserică, putem spune că hipnotizatorul nici măcar nu trebuie să fie o persoană vie. Putem spune că hipnoza nu e altceva decât o autohipnoză. Adevărata putere de schimbare se află în mintea persoanei care intră în starea de

Când ai plâns ultima oară cu adevărat la un film, îți aduci aminte? Chiar dacă mintea conștientă știa că te aflai într-o sală de cinematograf sau erai în fața televizorului și urmăreai actori și actrițe, subconștientul îi accepta ca fiind personaje reale, deoarece te aflai într-o stare de hipnoză! Cu toate că ”facultatea critică” poate fi depășită când suntem absorbiți de vizionarea unui film, acest film nu ne controlează. Nu face decât să ne îndrume prin povestea sa. Prin urmare, se poate spune că filmul este hipnotizatorul până în momentul în care începe să se deruleze genericul de final.

Hipnoza nu înseamnă controlul minții, persoana hipnotizată nu ”se află sub puterea cuiva, așa cum ne lasă să credem filmele hollywood-iene. A venit timpul să scoatem hipnoza din epoca medievală, s-o scoatem din misticismul sub care mai este învăluită. Hipnoza nu este nici un instrument periculos care ar trebui folosită numai de persoane cu grade academice superioare (gradele academice nu sunt o garanție a respectării etice). Toate tehnicile de hipnoterapie folosesc hipnoza, dar nu orice hipnoză înseamnă și hipnoterapie. Folosind eficient arta hipnozei oamenii sunt ajutați să-și schimbe obiceiurile și să-și atingă scopurile. Ei vor fi, de asemenea ajutați să descopere și să se debaraseze de inhibiții sau blocaje subconștiente care-i împiedică să-și atingă o problemă sau capacitatea maximă ideală.

“Hipnoza este o superconcentrare a minții pe o singură idee, excluzând complet toate celelalte gânduri; starea de conștiență își încetinește într-un mod agreabil funcționarea, concentrându-se asupra unui subiect unic.”

Hipnoza este o artă – iar pentru a stăpâni o artă, trebuie să o practici.
după C.Roy Hunter – ”Arta Hipnozei”