Inventarul tulburărilor de comportament alimentar. EDI-3
03 Oct 15EDI-3 este o ediție revizuită a celui mai folosit instrument de autoevaluare a trăsăturilor sau a constructelor psihologice care s-au dovedit a fi relevante din punct de vedere clinic pentru dezvoltarea și menținerea tulburărilor de comportament alimentar.
Este destinat administrării în populația generală la persoane cu vârsta peste 13 ani, individual sau în grup (varianta creion-hârtie).
Inventarul este utilizat atât ca instrument de screening cât și ca instrument de evaluare a simptomelor prezente în tulburările de comportament alimentar, scorurile obținute oferind informații utile pentru înțelegerea persoanei, pentru elaborarea planurilor de tratament, pentru intervenții specifice cât și pentru monitorizarea rezultatelor acestora.
EDI-3 cuprinde 91 de itemi, grupați în 4 scale:
1. Scale specifice pentru tulburările de comportament alimentar:
- Dorința de a fi slab
- Bulimie
- Nemulțumire față de corp
2. Scale psihologice:
- Stimă de sine scăzută
- Alienare personală
- Nesiguranță interpersonală
- Alienare interpersonală
- Deficite interoceptive
- Dezechilibru emoțional
- Perfecționism
- Ascetism
- Frica de maturitate
3. Scale compozite:
- Risc de tulburare de comportament alimentar
- Ineficacitate
- Probleme interpersonale
- Probleme emoționale
- Control exagerat
- Neadaptare psihologică generală
4. Scale de validitate:
- Scala de inconsecvență
- Scala raritate
- Scala impresie negativă
Fiind construit pentru a veni în sprijinul evaluării clinice a persoanelor cu tulburări de comportament alimentar, instrumentul oferă etaloane pentru următoarele categorii de diagnostic DSM-IV-TR (Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale, adiția a 4-a, revizuită):
- Anorexia nervoasă de tip restrictiv
- Anorexia nervoasă de tip Comportament alimentar compulsiv/vărsături
- Bulimia nervoasă
- Tulburări de comportament alimentar fără altă specificație
EDI-3 FT, construit sub forma unui formular de trimitere la medicul specialist, este un scurt formular de autoevaluare cu 25 de întrebări din EDI-3 și întrebări legate de indicatorii comportamentali, întrebări folosite pentru a identifica persoanele cu posibile tulburări de comportament alimentar. Poate fi administrat în licee, facultăți, cluburi sportive și alte locuri non-clinice, cu scopul de a stabili dacă un individ ar trebui trimis la un consult de specialitate.
EDI-3 LS a fost elaborat ca o listă de simptome, care poate fi folosită în unitățile clinice sau în alte circumstanțe, acolo unde este nevoie de obținerea unor informații detaliate în legătură cu anumite simptome specifice și cu frecvența apariției acestora, pentru a stabili dacă sunt îndeplinite toate criteriile de diagnostic conform DSM-IV-TR.